Úvod Recepty z cest Tarta de Santiago

Tarta de Santiago

od geomarbes
1,3K zhlédnutí

Tak zní oficiální název koláče, kterému se místy říká či říkalo také Svatojakubský koláč nebo Královský koláč. Pod názvem Tarta de Santiago je dokonce registrovaný v rejstříku chráněného zeměpisného označení a to od roku 2006. Zde je i zanesena původní receptura. Podle ní se při výrobě nepoužívá žádná mouka, ani máslo. Správný svatojakubský koláč musí obsahovat minimálně 33% procent mandlí a stejné množství cukru a vajec. Santiago koláč má mít kulatý tvar a symbol kříže rytířského řádu sv. Jakuba z Compostely.

Tarta de Santiago

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnocení 5.0/5
( 2 Hlasování )

Suroviny

  • 110 g krystalového cukru
  • 3 vejce
  • 125 g mandlové moučky nebo mandlí
  • špetka skořice
  • nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
  • máslo na vymazání boků formy
  • špetka soli
  • moučkový cukr

Příprava

  1. Malou otevírací dortovou formu o průměru 16 cm rozebereme, dno vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem a opět spojíme.

  2. Troubu předehřejte na 150-160 °C.

  3. V míse si mezitím vyšleháme tuhý sníh z bílků se špetkou soli.

  4. V jiné větší míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Poté přidáme mandlovou mouku nebo mleté loupané mandle, nastrouhanou citronovou kůru a špetku skořice. Opatrně a pomalu promícháme.

  5. Postupně přidáváme ušlehaný sníh. Opět opatrně a jen pomocí špachtle promícháme.

  6. Těsto poté nalijeme do připravené formy a dáme péct do předehřáté trouby asi na 45 minut.

  7. Po upečení koláč vyndáme z trouby a necháme zcela vychladnout ve formě.

  8. Po vychladnutí dort položíme vystřiženou šablonku se svatojakubským křížem a přesypeme moučkovým cukrem.

     

Šablona k vytištění ZDE nebo menší ZDE

Mohlo by se vám také líbit

Napsat komentář

* Použitím tohoto formuláře souhlasíte s ukládáním a zpracováním vašich dat na tomto webu.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Zásady ochrany osobních údajů a cookies