Home TipyRecepty z cest Tarta de Santiago

Tarta de Santiago

od Jitka a Martin
0 komentář 91 zhlédnutí

Tak zní oficiální název koláče, kterému se místy říká či říkalo také Svatojakubský koláč nebo Královský koláč. Pod názvem Tarta de Santiago je dokonce registrovaný v rejstříku chráněného zeměpisného označení a to od roku 2006. Zde je i zanesena původní receptura. Podle ní se při výrobě nepoužívá žádná mouka, ani máslo. Správný svatojakubský koláč musí obsahovat minimálně 33% procent mandlí a stejné množství cukru a vajec. Santiago koláč má mít kulatý tvar a symbol kříže rytířského řádu sv. Jakuba z Compostely.

Tarta de Santiago

Tak zní oficiální název koláče, kterému se místy říká či říkalo také Svatojakubský koláč nebo Královský koláč. Pod názvem Tarta de Santiago je dokonce registrovaný v rejstříku chráněného zeměpisného označení a to… Recepty z cest Tarta de Santiago European Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnocení 5.0/5
( 2 Hlasování )

Suroviny

  • 110 g cukru krystal
  • 3 vejce
  • 125 g mandlové moučky nebo namletých mandlí
  • špetka skořice
  • nastrouhaná kůra z 1/2 citrónu
  • máslo na vymazání boků formy
  • špetka soli
  • cukr moučka

Příprava

  1. Malou otevírací dortovou formu o průměru 16 cm rozebereme, dno vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem a opět složíme.
  2. Troubu si předehřejeme na 150-160 °C. 
  3. V misce mezitím vyšleháme do tuha bílky s přidáním špetky soli.
  4. V jiné, větší misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Poté přidáme mandlovou moučku či namleté oloupané madle, nastrouhanou citrónovou kůru a špetku skořice. Opatrně a pomalu promícháme.
  5. Postupně přidáváme vyšlehaný sníh. Opět opatrně a spíš jen obracením stěrkou.
  6. Těsto poté nalijeme do připravené formy a dáme péct do předehřáté trouby a to přibližně na 45 minut.
  7. Po upečení koláč vyndáme z trouby a necháme zcela vychladnout ve formě.
  8. Po vychladnutí na koláč položíme vystřiženou šablonku kříže přesypeme moučkovým cukrem.

Šablonka k vytištění je ZDE nebo menší ZDE

Mohlo by se vám také líbit

Napsat komentář

* Použitím tohoto formuláře souhlasíte s ukládáním a zpracováním vašich dat na tomto webu.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Zásady ochrany osobních údajů a cookies