Úvod Recepty z cest Makedonské Tavče Gravče

Makedonské Tavče Gravče

od geomarbes
137 zhlédnutí

Gravče na tavče se považuje za makedonskou specialitu, ba dokonce za národní jídlo dnes již Severní Makedonie: Je to ale jídlo, které si můžete dát na skoro celém Balkáně. 

Tradiční způsob přípravy zahrnuje tři kroky. První z nich je namočení fazolí přes noc ve vodě. Pokud však nemáte tolik času, namáčení na 2-3 hodiny by mělo stačit.

Další krok zahrnuje vaření fazolí spolu s ostatní zeleninou po dobu 2-3 hodin na středním plameni. 

Po uvaření jídla se směs nalije do Tava (místní železná pánev) a peče se v dřevěné troubě další 2 hodiny, dokud směs již není tekutá. 

Makedonské Tavče Gravče

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnocení 5.0/5
( 1 Hlasování )

Suroviny

  • 4 šálky fazolí, umyté a očištěné
  • 5 polévkových lžic slunečnicového oleje
  • 3 sušené chilli papričky
  • 3 polévkové lžíce červené papriky (paprika)
  • 2 středně velké cibule nakrájené na čtvrtky
  • 2 šálky rajčatové omáčky (nejlépe domácí)
  • ½ lžičky černého pepře
  • 1 polévková lžíce kmínu
  • 3 stroužky česneku
  • 3 kostky bujonu
  • 5 bobkových listů
  • nasekaná petrželka (obloha)
  • 1 čerstvá paprika (obloha)
  • 1 malá cibule nakrájená na kolečka (na ozdobu)

Příprava

  1. Fazole nasypeme do hrnce a namočíme je do vody (asi 2 palce nad fazolemi). Fazole necháme alespoň 2-3 hodiny máčet.
  2. Vodu slijeme, nalijeme novou vodu (asi 2x větší než objem fazolí) a přidáme lžíci slunečnicového oleje.
  3. Do vody přidáme čtyři nakrájené cibule, 3-4 sušené chilli papričky, 3 kostky bujónu, 5 bobkových listů a 1 polévkovou lžíci červené papriky.
  4. Fazole vaříme na středním plameni do měkka, asi 45–60 minut, pokud jsme je předtím namočili, nebo asi 2 hodiny, pokud jsme je nenamočili.
  5. Nezapomínáme fazole průběžně kontrolovat, často je mícháme a průběžně přidáváme teplou vodu, jak se voda odpařuje. Zaměříme se na konzistenci podobnou dušenému. Pokud máme čas, vypneme oheň a necháme fazole ve směsi nasáknout asi hodinu. Není to nutnost, ale díky tomu jsou fazole mnohem měkčí a chutnější.
  6.  Fazole scedíme a vyndáme bobkové listy.
  7. Další částí procesu je začít s přípravou jíšky. Vyndáme tavu (hlubší pánev nebo zapékací mísu), vlijeme slunečnicový olej a zahřejeme jej. Do slunečnicového oleje přidáme trochu červené papriky a mícháme, dokud se olej a paprika nespojí. Přidáme nadrobno nakrájený celer a utřené stroužky česneku a předehřejeme troubu na 190 °C. 
  8. Přidáme rajčatovou omáčku, 1 lžíci soli a promícháme. Nakonec přidáme fazole a pečeme asi jednu hodinu.
  9. Poté přidáme několik čerstvých paprik (nakrájených na poloviny) a položíme je navrch. Zatlačíme je dolů, aby
    se grilovaly rovnoměrně.
  10. Zvýšíme teplotu trouby na 220 °C po dobu 5 minut.
  11. Připravíme si nakrájenou cibuli, sušenou papriku a nasekanou petrželovou nať jako ozdobu.
  12. Před podáváním necháme několik minut vychladnout.

Poznámka

Tradiční makedonské Tavče Gravče se zapéká a podává v hliněné misce
Pokud není pátek, většina Makedonců jí Tavce Gravce s klobásou, vepřovými žebry,  ale často se jí rovnou s bílým chlebem.

 

Mohlo by se vám také líbit

Napsat komentář

* Použitím tohoto formuláře souhlasíte s ukládáním a zpracováním vašich dat na tomto webu.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Zásady ochrany osobních údajů a cookies