Úvod Recepty z cest Pastéis de nata

Pastéis de nata

od geomarbes
0 komentář 195 zhlédnutí

Původně tajný recept řádových sester v portugalském klášteře Mosteiro dos Jerónimos v lisabonské čtvrti Belém. Podle legend prý za vznik tohoto receptu vděčíme tomu, že se v klášterech používalo obrovské množství vaječných bílků, coby škrob na oděvy členů řádů, díky čemuž vznikal přebytek žloutků. A díky tomu prý začaly vznikat recepty založené na žloutkových krémech jako recept na Pastéis de nata. Tyto recepty ale byly samozřejmě tajné a nebýt revoluce v roce 1820, kdy byly rozpouštěny náboženské řády a uzavírány kláštery, zůstal by tajným dodnes. Mniši z kláštera sv. Jeronýma začali s výrobou pastéis de nata a přivydělávali si tak jejich prodejem. Nakonec však recept prodali. Dnes slavnou pekárnu s kavárnou, která je dokonce zapsána do seznamu chráněného kulturního dědictví UNESCO, založili tehdejší majitelé tajného receptu.

Pravý recept se nadále tají a tak se tento dezert dočkal dvou pojmenování. Pasteis podle originálního receptu se nazývají pastéis de Belém “dezert z Belému” (pastéis připravené přímo v původní pekárně) a na pastéis de nata “dezert s krémem” – což jsou všechny ostatní varianty snažící se o napodobení původního receptu.

Pastéis de nata

Původně tajný recept řádových sester v portugalském klášteře Mosteiro dos Jerónimos v lisabonské čtvrti Belém. Podle legend prý za vznik tohoto receptu vděčíme tomu, že se v klášterech používalo obrovské množství vaječných… Recepty z cest Pastéis de nata European Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnocení 5.0/5
( 2 Hlasování )

Suroviny

  • 1 pack of puff pastry (275g)
  • 10 g corn flour (can be smooth)
  • 80 g caster sugar
  • 150 ml whole milk
  • 1 egg yolk
  • 1 egg
  • lemon zest - a strip of ground
  • cinnamon for serving

Příprava

  1. Puff pastry we spread and then fold in half. Spaced the dough you turn the longer side to each other, and we'll turn it into rolls with a diameter of 4-5 cm. Roll then we put the rest in the fridge.
  2. It's time to prepare the yolk filling. Sift the flour into a bowl and add sugar.
  3. In the second bowl, beat the egg yolks with the egg.
  4. Pour the milk into a pot, add the lemon zest and bring to a boil. Then remove the lemon peel and add the milk to the sugar flour. Stir until the sugar is completely dissolved.
  5. Once the sugar has dissolved, mix the mixture with the beaten eggs and mix. Stir until the two mixtures are completely combined. However, we no longer cook the filling and let it cool down.
  6. Preheat the oven to 250 ° C.
  7. Take the rested puff pastry out of the fridge and cut it into 10 equal parts.
  8. Place the sliced ​​dough wheels in muffin or cupcake molds and pull the dough along the walls of the molds to the edge with your thumb.
  9. Let the puff pastry plates rest again for about 30 minutes in the fridge.
  10. Pour the yolk filling about 0.5-1 cm below the top edge of the dough into the solidified bowls.
  11. Bake for about 15-20 minutes depending on the size of the cupcakes. During baking, dark spots begin to form on the surface. We can test with skewers if the filling is already solid.
  12. Take the baked cupcakes out of the molds and let them cool on the grid. Serve sprinkled with ground cinnamon.

 

Mohlo by se vám také líbit

Napsat komentář

* Použitím tohoto formuláře souhlasíte s ukládáním a zpracováním vašich dat na tomto webu.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Zásady ochrany osobních údajů a cookies