Home Portugalsko Pastéis de nata

Pastéis de nata

od Jitka a Martin
0 komentář 118 zhlédnutí

Původně tajný recept řádových sester v portugalském klášteře Mosteiro dos Jerónimos v lisabonské čtvrti Belém. Podle legend prý za vznik tohoto receptu vděčíme tomu, že se v klášterech používalo obrovské množství vaječných bílků, coby škrob na oděvy členů řádů, díky čemuž vznikal přebytek žloutků. A díky tomu prý začaly vznikat recepty založené na žloutkových krémech jako recept na Pastéis de nata. Tyto recepty ale byly samozřejmě tajné a nebýt revoluce v roce 1820, kdy byly rozpouštěny náboženské řády a uzavírány kláštery, zůstal by tajným dodnes. Mniši z kláštera sv. Jeronýma začali s výrobou pastéis de nata a přivydělávali si tak jejich prodejem. Nakonec však recept prodali. Dnes slavnou pekárnu s kavárnou, která je dokonce zapsána do seznamu chráněného kulturního dědictví UNESCO, založili tehdejší majitelé tajného receptu.

Pravý recept se nadále tají a tak se tento dezert dočkal dvou pojmenování. Pasteis podle originálního receptu se nazývají pastéis de Belém “dezert z Belému” (pastéis připravené přímo v původní pekárně) a na pastéis de nata “dezert s krémem” – což jsou všechny ostatní varianty snažící se o napodobení původního receptu.

Pastéis de nata

Původně tajný recept řádových sester v portugalském klášteře Mosteiro dos Jerónimos v lisabonské čtvrti Belém. Podle legend prý za vznik tohoto receptu vděčíme tomu, že se v klášterech používalo obrovské množství vaječných… Recepty z cest Pastéis de nata European Vytisknout
Množství: 10 ks
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnocení 5.0/5
( 2 Hlasování )

Suroviny

  • 1 balení listového těsta (275g)
  • 10 g kukuřičné mouky (může být i hladká)
  • 80 g cukru krupice
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 1 žloutek
  • 1 vejce
  • citronová kůra - proužek
  • mletá skořice na podávání

Příprava

  1. Listové těsto rozložíme a poté jej přeložíme napůl. Rozložené těsto si otočíme delší stranou k sobě a stočíme ho do roličky o průměru 4-5 cm. Roličku poté dáme odpočinout do lednice.
  2. Je čas na přípravu žloutkové náplně. Do misky prosyjeme mouku a přisypeme cukr.
  3. Ve druhé misce vyšleháme žloutky s vejcem.
  4. Mléko nalijeme do hrnce, přidáme citrónovou kůru a přivedeme k varu. Pak odstraníme citrónovou kůru a mléko přilijeme k mouce s cukrem. Mícháme až do úplného rozpuštění cukru.
  5. Jakmile se cukr rozpustí, smícháme směs s rozšlehanými vajíčky a promícháme. Mícháme až do úplného spojení obou směsí. Náplň už ale dále nevaříme a naopak ji necháme vychladnout.
  6. Troubu předehřejeme na 250 °C.
  7. Odpočinuté listové těsto vyndáme z ledničky a nakrájíme na 10 stejně velkých částí.
  8. Nakrájená kolečka těsta vložíme do forem na muffiny nebo košíčky a palcem vytahujeme těsto podél stěn formiček až ke kraji.
  9. Plech s mističkami z listového těsta dáme opět odpočinout asi na 30 minut do lednice.
  10. Do ztuhlých mističek nalijeme žloutkovou náplň cca 0,5-1 cm pod vrchní okraj těsta.
  11. Pečeme asi 15-20 minut podle velikosti košíčků. V průběhu pečení se začnou na povrchu tvořit tmavé flíčky. Špejlí můžeme zkusit jestli je náplň již tuhá.
  12. Upečené košíčky vyndáme z formiček a necháme je vychladnout na mřížce. Podáváme posypané mletou skořicí. 

 

Mohlo by se vám také líbit

Napsat komentář

* Použitím tohoto formuláře souhlasíte s ukládáním a zpracováním vašich dat na tomto webu.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Zásady ochrany osobních údajů a cookies