Úvod Recepty z cest Pastéis de nata

Pastéis de nata

od geomarbes
1,3K zhlédnutí

Původně tajný recept řádových sester v portugalském klášteře Mosteiro dos Jerónimos v lisabonské čtvrti Belém. Podle legend prý za vznik tohoto receptu vděčíme tomu, že se v klášterech používalo obrovské množství vaječných bílků, coby škrob na oděvy členů řádů, díky čemuž vznikal přebytek žloutků. A díky tomu prý začaly vznikat recepty založené na žloutkových krémech jako recept na Pastéis de nata. Tyto recepty ale byly samozřejmě tajné a nebýt revoluce v roce 1820, kdy byly rozpouštěny náboženské řády a uzavírány kláštery, zůstal by tajným dodnes. Mniši z kláštera sv. Jeronýma začali s výrobou pastéis de nata a přivydělávali si tak jejich prodejem. Nakonec však recept prodali. Dnes slavnou pekárnu s kavárnou, která je dokonce zapsána do seznamu chráněného kulturního dědictví UNESCO, založili tehdejší majitelé tajného receptu.

Pravý recept se nadále tají a tak se tento dezert dočkal dvou pojmenování. Pasteis podle originálního receptu se nazývají pastéis de Belém “dezert z Belému” (pastéis připravené přímo v původní pekárně) a na pastéis de nata “dezert s krémem” – což jsou všechny ostatní varianty snažící se o napodobení původního receptu.

Pastéis de nata - Cream puffs

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnocení 5.0/5
( 2 Hlasování )

Suroviny

  • 1 balení listového těsta (275 g)
  • 10 g kukuřičné mouky (může být hladká)
  • 80 g moučkového cukru
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 1 žloutek
  • 1 vejce citronová kůra - proužek mleté skořice k podávání

Příprava

  1. Listové těsto potřeme a přeložíme napůl. Rozložené těsto otočíme delší stranou k sobě a uděláme z něj válečky o průměru 4-5 cm. Srolujeme a zbytek dáme do lednice.
  2. Je čas připravit si žloutkovou náplň. Mouku prosejeme do mísy a přidáme cukr.
  3. V druhé míse ušleháme žloutky s vejcem.
  4. Do hrnce nalijeme mléko, přidáme citronovou kůru a přivedeme k varu. Poté odstraníme citronovou kůru a přidáme mléko do moučkového cukru. Mícháme, dokud se cukr úplně nerozpustí.
  5. Jakmile se cukr rozpustí, smícháme směs s rozšlehanými vejci a promícháme. Mícháme, dokud se obě směsi úplně nespojí. Náplň však již nevaříme a necháme vychladnout.
  6. Předehřejte troubu na 250 °C.
  7. Odpočinuté listové těsto vyndáme z lednice a nakrájíme na 10 stejných dílů.
  8. Nakrájená kolečka těsta vložíme do formiček na muffiny nebo košíčky a palcem těsto vytáhneme po stěnách formiček k okraji.
  9. Plátky listového těsta dáme opět na cca 30 minut odpočinout do lednice.
  10. Do vytvořených těstových misek nalijeme žloutkovou náplň asi 0,5-1 cm pod horní okraj těsta.
  11. Pečeme asi 15-20 minut podle velikosti košíčků. Během pečení se na povrchu začnou tvořit tmavé skvrny. Zda je náplň již tuhá, můžeme vyzkoušet špejlí.
  12. Upečené dobrůtky vyjmeme z formiček a necháme vychladnout na mřížce. Podáváme posypané mletou skořicí.

Mohlo by se vám také líbit

Napsat komentář

* Použitím tohoto formuláře souhlasíte s ukládáním a zpracováním vašich dat na tomto webu.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Zásady ochrany osobních údajů a cookies